INFORMACJA DLA ROLNIKÓW - Wymagania higieniczne przy zbiorze owoców i warzyw |
![]() |
Opublikował: Piotr Cira, Przekazał do publikacji: Lech Sołtysiak | |||
poniedziałek, 05 maja 2014 | |||
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju informuje, iż w ostatnim czasie odnotowano znaczny wzrost powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w sprawie zakażeń owoców pochodzących z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność. W związku z powyższym oraz ze zbliżającym się sezonem zbiorów owoców, należy pamiętać o obowiązkach i wytycznych w odniesieniu do zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej w Polsce. Wobec powyższego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju przypomina o spełnianiu odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na etapie produkcji pierwotnej i etapie zbioru owoców i warzyw. Powinny być przestrzegane co najmniej następujące wymagania:
W tym celu należy zapewnić aby toalety (stałe lub przenośne) były: - umieszczone blisko powierzchni plantacji, w zamkniętym obszarze pola, gdzie pracuje personel,
Prawidłowa ocena zagrożeń środowiskowych jest szczególnie ważna, gdyż następująca potem kontrola poszczególnych etapów podczas produkcji nie jest w stanie wyeliminować pierwotnych zanieczyszczeń. Główne źródła wirusów w żywności, mogą pojawić się podczas pierwotnej produkcji, obejmując wodę, glebę, nawozy, ścieki. Owoce mogą być zanieczyszczone fekaliami pochodzącymi od ludzi lub zwierząt podczas np. powodzi, wylewów. Należy przeprowadzać szkolenia pracowników w zakresie prawidłowej higieny przy zbiorze owoców. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju przypomina, iż zgodnie z art. 19 rozporządzenia (WE) 178/2002 za jakość zdrowotną środka spożywczego wprowadzanego do obrotu oraz treść informacji umieszczonych na jego opakowaniu lub prezentacji i reklamy ponosi producent bądź przedsiębiorca wprowadzający środek spożywczy do obrotu. Jednocześnie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju przypomina, iż podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej i sprzedaży bezpośredniej obowiązane są do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Busku-Zdroju celem uzyskania zaświadczenia o wpisie do rejestru zgodnie z obowiązującymi przepisami art. 61 i art. 63 ust. 2 pkt 1, pkt 12 ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. Nr 136, poz. 914 z 2010r.). Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju informuje, że zgodnie z art.103 pkt 4 Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. Nr 136, poz. 914 z 2010r.) podlega karze pieniężnej producent działający na rynku spożywczym, który prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
|