W Parku Etnograficznym w Tokarni k/Kielc w minioną niedzielę - 2 czerwca - odbył się VIII Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny.
Organizatorami tej imprezy byli: Samorząd Województwa Świętokrzyskiego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Powiat Buski, wspólnie z Miastem i Gminą Busko-Zdrój oraz Centrum Informacji Turystycznej BSCK w Busku-Zdroju, czynnie uczestniczył w Jarmarku, promując i prezentując walory i atrakcje turystyczne naszego regionu, a także regionalne wyroby sztuki ludowej i kulinarnej.
W ramach Jarmarku Agroturystycznego zorganizowano min. konkurs kulinarny „Świętokrzyskie Święto Pieroga”, podczas którego około 40 wystawców prezentowało niezwykle różnorodne pierogi, zarówno te tradycyjne z kaszą gryczaną, czy z soczewicą, jak też pierogi z fasolą, czy żurawiną, przyrządzane na wiele sposobów: gotowane, wypiekane oraz podsmażane. W rywalizacji brały udział gospodarstwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne stowarzyszenia oraz przedsiębiorstwa branży spożywczej.
Powiat Buski i Gminę Busko-Zdrój reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Widuchowy z pierogami dworskim.
Nagrodzeni:
I Miejsce – „Dworskie pierogi z Widuchowy” – Koło Gospodyń Wiejskich z Widuchowy, Miasto i Gmina Busko-Zdrój, Powiat Buski
II Miejsce – „Pierożki żurawinowo-jabłkowe” – Koło Gospodyń Wiejskich z Czarncy, Gm. Włoszczowa, Powiat Włoszczowski
III Miejsce – „Pierogi z fasolą po korczyńsku” - Koło Gospodyń Wiejskich w Górnowoli, Gm. Nowy Korczyn, Powiat Buski
Komisja Konkursowa swój wybór motywowała tym, iż oprócz walorów smakowych w ocenie brano pod uwagę również walory estetyczne i sposób podania.
Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno wystawców – ponad 70 stoisk, jak i odwiedzających – mieszkańców i turystów. A piękna tego dnia pogoda, uczyniła ten Jarmark wielobarwnym i swojskim świętem rodzinnym i agroturystycznym.
foto: Lidia Tomaszewska