8 września br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyły się XXIV Świętokrzyskie Dożynki Wojewódzkie. Powiat Buski reprezentowany był przez delegację wieńcową z miejscowości Górnowola w Gminie Nowy Korczyn.
W części obrzędowej na scenie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich zwyczajowo ośpiewały wieniec przygotowaną na tą uroczystość przyśpiewką. Skład delegacji powiatowej dopełnili: Jerzy Kolarz Starosta Buski, Stanisław Klimczak Wicestarosta Buski, Wiesław Marzec Członek Zarządu, Krzysztof Wojtaś Radny Rady Powiatu w Busku-Zdroju oraz Paweł Zagaja Burmistrz Miasta i Gminy Nowy Korczyn, Piotr Strach Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Nowy Korczyn, Paweł Kulik Przewodniczący Rady Miejskiej oraz Władysław Trela Radny Rady Miejskiej w Nowym Korczynie. W dożynkach uczestniczyli również Radni Rady Powiatu w Busku-Zdroju w osobach Teresa Krupska i Robert Fortuna.
Po występie na scenie, członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Górnowoli serwowały regionalne przysmaki na przygotowanym przez siebie stoisku powiatowym.
W konkursie wieńców dożynkowych delegacja wieńcowa z miejscowości Górnowola w Gminie Nowy Korczyn reprezentująca Powiat Buski zajęła II miejsce. I miejsce wywalczył Powiat Kazimierski, a III miejsce Powiat Sandomierski. Gratulujemy!!!
W imieniu Zarządu Powiatu w Busku-Zdroju, składamy serdeczne podziękowania całej delegacji wieńcowej z miejscowości Górnowola w Gminie Nowy Korczyn za reprezentowanie Powiatu Buskiego podczas dożynek wojewódzkich.
Tegoroczne dożynki wojewódzkie były dla Powiatu Buskiego szczególnym wydarzeniem, ponieważ Starostą dożynek był Andrzej Lasak Urzędujący Członek Zarządu, Naczelnik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska w Starostwie Powiatowym w Busku-Zdroju, który wraz z żoną Jolantą prowadzi w Szczerbakowie gospodarstwo hodowlane o powierzchni 45 hektarów. Specjalizuje się ono w produkcji trzody chlewnej, a konkretniej tuczników, czyli trzody przeznaczonej na ubój. Rocznie produkuje około 2 tysięcy tuczników, które rosną od wagi 30 do około 130 kilogramów. Oprócz tego małżeństwo prowadzi produkcję czosnku, która zajmuje około pół hektara. Na gruntach które posiadają, uprawiają między innymi zboża, rzepak czy kukurydzę. Z tej roli wywiązał się znakomicie.
Autor tekstu: Ilona Marzec
Foto: Tadeusz Sempioł