Informacje dotyczące uboju zwierząt na użytek własny |
![]() |
Opublikował: Mateusz Olszewski, przekazał do publikacji: Krzysztof Welenc | |||
poniedziałek, 11 marca 2024 | |||
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Busku-Zdroju informuje: Ubój na użytek własny Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, utrzymywanych w tym gospodarstwie, cieląt do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Jeżeli ubojowi na terenie gospodarstwa jest poddawane cielę do dwunastego miesiąca życia, owca lub koza, posiadacz tych zwierząt zagospodarowuje na własny koszt materiał szczególnego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. UE L 147 z 31.05.2001, s. 1) i rozporządzeniem (WE) nr Parlamentu Europejskiego i Rady 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300, 14.11.2009, s. 1). Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza drobiu lub zajęczaków, co najmniej na 48 godzin przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju, które zawiera:
Zasady dostarczania próbek do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Busku-Zdroju w celu wykonania badania na obecność włośni.
Podstawa prawna:
Na terenie powiatu buskiego badanie mięsa na obecność włośni wykonywane jest w Stacji Wytrawiania przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Busku-Zdroju pod adresem: ul. Objazdowa 11
Przyjęcie prób: Poniedziałek w godz: 7:30 – 18:00
|