W dniu 24.11.2021 r. wychowankowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Broninie wyruszyli w kolejną, już siódmą wyprawę kulinarną w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pn.: „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”.
Po wirtualnym zwiedzaniu wybranych krajów Europy i Ameryki Północnej, następnym przystankiem kulinarnej podróży były Chiny - państwo w Azji Wschodniej. Chińska Republika Ludowa to jeden z największych pod względem powierzchni oraz najbardziej zaludniony kraj świata. Państwo Środka, tak też często nazywane są Chiny, zachwyca wspaniałymi zabytkami z listy UNESCO, bogatą historią, kulturą, baśniowymi krajobrazami oraz ciekawymi zwyczajami kulinarnymi. To już samo w sobie jest powodem, dlaczego warto odwiedzić ten kraj.
Wychowankowie oglądając prezentację multimedialną choć na chwilę przenieśli się w jedno z najbardziej kolorowych i egzotycznych miejsc na świecie, jakim są właśnie Chiny. Poznali m.in. położenie państwa na mapie świata, flagę, stolicę, język urzędowy, najdłuższą rzekę, walutę, pismo chińskie i wynalazki. Dowiedzieli się także, że Państwo Środka to kraj o niezwykle silnej gospodarce, gdzie posiłek jest zawsze rytuałem, poprzedzonym degustacją herbaty, a najważniejszymi symbolami są panda i smok. Zwiedzili również ciekawe miejsca i zabytki, które są wizytówką tego niezwykłego kraju. Duże wrażenie zrobił na wszystkich Wielki Mur Chiński, Zakazane Miasto w Pekinie, Wisząca Świątynia, Klasztor Shaolin oraz Tama Trzech Przełomów.
Po wędrówce poprzez interesujące zakątki Chin, przyszedł czas na tradycyjną chińską kuchnię. Charakterystyczne składniki, specjalne narzędzia takie jak: wok, koszyk do gotowania na parze, etykieta żywieniowa oraz nastrojowa muzyka, wszystko to wprowadziło dzieci i młodzież w klimat sztuki kulinarnej Państwa Środka. Jak się okazało, kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni na świecie. To niesamowita mieszanka smaków, aromatów, barw i oryginalnych produktów. Słynne chińskie dania to m.in. sajgonki, kaczka po pekińsku, zupa won ton, dim sum, kurczak po chińsku. Na zakończenie pierwszej, teoretycznej części, wychowankowie rozwiązywali krzyżówkę, z którą poradzili sobie znakomicie.
Podsumowaniem zajęć była część praktyczna, czyli kulinarna. Wychowankowie z przygotowanych składników przyrządzili popularną chińską potrawę – kurczaka po chińsku. Doskonale poradzili sobie ze wszystkimi czynnościami, wkładając dużo serca i pracy w przygotowanie posiłku. W dobrych humorach, przy orientalnie nakrytym stole, wszyscy ze smakiem konsumowali przyrządzone danie. Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem wyglądał i smakował wyśmienicie, co potwierdzili również zaproszeni na degustację inni wychowankowie Ośrodka.
Serdecznie zapraszamy na kolejny przystanek na naszym kulinarnym szlaku po świecie pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”. A dokąd? Już wkrótce zdradzimy tajemnicę.
Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech
Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech