Wytyczne dla obiektów handlowych |
![]() |
Opublikował: Piotr Cira. Przekazał do publikacji: Krzysztof Welenc | |||
wtorek, 17 marca 2020 | |||
Informacja przygotowana na podstawie rekomendacji Głównego Inspektora Sanitarnego
dla branży handlowej
w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem W obiektach handlowych zaleca się:
1) Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra). Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku, ani na produkty spożywcze. 10) Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne: - powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze) także wózki, koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem; - wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem.
NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe! Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.
Ważne! Działa infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590, gdzie można uzyskać informacje dotyczące postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem.
|