W dniu 20 września 2017 r. uczniowie klas IIIg i II g Technikum Nr 1 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1, należący do Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych wzięli udział w pokazie kulinarnym przeprowadzonym przez Pana Roberta Kopacza - Regionalnego Szefa Kuchni z firmy Unilever Food Solutions.
Tematem spotkania była kuchnia tajska. Uczniowie poznali wiele oryginalnych składników charakterystycznych dla potraw w Tajlandii. Ciekawe było nietypowe połączenie różnych smaków.
Na pokazie zostało zaprezentowane wykonanie kilku potraw kuchni tajskiej:
- zupa Tom-Kha, Pad-Thai,
- polędwiczka satay,
- czerwone curry z wołowiną i ryżem jaśminowym,
- owoce z syropem i bitą śmietanką z dodatkiem mleczka kokosowego.
Pokaz z pewnością będzie inspiracją do poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych.
Tekst: i foto: Małgorzata Zdanowska-Gacek